Szukaj
Close this search box.

Zabiegi
fungicydowe

Głównym celem wykonywania zabiegów fungicydowych jest zabezpieczenie roślin uprawnych przed patogenami wywołującymi choroby. Patogeny zagrażają praktycznie wszystkim gatunkom roślin uprawnych: od zbóż, rzepaku, buraków cukrowych, ziemniaków, roślin warzywniczych i sadowniczych po trawy uprawiane na użytkach zielonych i polach golfowych. Patogeny wywołują znaczące szkody w uprawach, potrafią m.in. obniżyć plon nawet o 70% lub spowodować całkowitą utratę uprawy. Niestety, patogeny przyczyniają się również do obniżenia jakości upraw (zanieczyszczenie mykotoksynami, brak możliwości zbioru i przechowywania, utrata właściwości konsumpcyjnych). Niezwykle groźne dla ludzi są mykotoksyny znajdujące się na ziarnach zbóż i kukurydzy. Jak wskazują badania, mykotoksyny mają właściwości rakotwórcze i zaburzają funkcjonowanie organizmu, mogą być też przyczyną poronień u ludzi i zwierząt. Ten rodzaj toksyn jest wytwarzany przez grzyby z rodzaju Fussarium i Alternaria. Należą do nich deoksyniwalenol (DON) i zearalenon (ZON), alternariol (AOH), alternariol eter monometylowy (AME), altenuene (ALT), altertoxins I, II, III (ATX-I, II, III) oraz kwas L-tenauzonowy (TeA). Stosowanie fungicydów w uprawach zbóż znacząco ogranicza występowanie mykotoksyn. Dodatkowo, w uprawach rzepaku podnosi plon (szacowany plon bez ochrony to 0,5-1 t/ha, a rzepak chroniony przekracza plonami nawet 6 t nasion/ha!). W uprawach sadowniczych fungicydy zapewniają z kolei zbiory jabłek wolnych od parcha.

Zabiegi grzybobójcze polegają na zastosowaniu zarejestrowanego środka ochrony roślin zaliczanego do grupy fungicydów. Za fungicydy uznawane są związki organiczne i nieorganiczne, wykazujące działanie grzybobójcze. Przed wyborem fungicydu powinniśmy oszacować ryzyko wystąpienia konkretnego patogenu. Jeżeli takie ryzyko jest niewielkie lub zerowe, to zgodnie z zasadami Integrowanej Ochrony Roślin powinniśmy zrezygnować z przeprowadzenia zabiegu. Nowe metody oceny ryzyka wystąpienia chorób na podstawie danych pogodowych pozwalają na oszacowanie konieczności i optymalnego terminu wykonania zabiegu. Fungicydy dzieli się na:

  • fungicydy działające zapobiegawczo,
  • fungicydy interwencyjne (od momentu rozpoczęcia infekcji),
  • fungicydy działające wyniszczająco (stosowane, gdy patogen jest już w pełni rozwinięty).

Skuteczność zabiegów ochrony roślin jest zależna od wielu czynników. Eksperci przewidują, że w kolejnych latach skuteczność takich zabiegów będzie niższa. Wynika to m.in. z mniejszej dostępności środków ochrony roślin różniących się mechanizmami działania. dla W wyniku wycofania części fungicydów te wciąż dostępne są stosowane w ochronie roślin częściej i w większych dawkach. Takie działanie doprowadza do wytworzenia odporności patogenów, co może spowodować spadki plonów oraz obniżenie ich jakości. Skuteczność zabiegów ochrony roślin spada także przez niekorzystne warunki atmosferyczne (suche powietrze, promieniowanie świetlne, wiatr) oraz zmiany w pokroju roślin (do uprawy wprowadza się rośliny wytwarzające grubszą warstwę woskową, która spowalnia wnikanie fungicydu). Hodowla roślin wprowadza co prawda nowe odmiany, cechujące się wyższą odpornością na choroby, lecz po kilku latach dochodzi do przełamania tej odporności. Celem wykonywania zabiegów fungicydowych jest ochrona upraw przed patogenami oraz zapobieganie przed przełamaniem odporności roślin.

Skuteczność zabiegów fungicydowych należy poprawiać poprzez szereg rozmaitych działań. Najlepsze efekty daje łączenie wszystkich znanych metod:

  • Stosowanie zmianowania: roślina dwuliścienna – roślina jednoliścienna
  • Uprawa odmian odpornych
  • Zbilansowane nawożenie
  • Wysiew/sadzenie zdrowego materiału zaprawionego fungicydem najwyższej jakości
  • Siew w optymalnym terminie
  • Wykonywanie zabiegów fungicydowych zapobiegawczo lub w pierwszych godzinach wystąpienia infekcji
  • Stosowanie rozpylaczy dwustrumieniowych, dających krople w średnim zakresie (M)
  • Stosowanie fungicydów o różnych mechanizmach działania
  • Wykonywanie zabiegów przy optymalnej wilgotności, do 6 godzin przed deszczem, na suche rośliny i w pochmurny dzień, przy temperaturze powietrza 10-25°C.
  • Stosowanie do zabiegu miękkiej wody
  • Dodawanie adiuwantów zakwaszających ciecz roboczą oraz obniżających napięcie powierzchniowe do zakresu 30-36 mN/m2
  • Stosowanie w cieczy humektantów – adiuwantów spowalniających odparowywanie wody z kropli cieczy roboczej

 

Fungicydy są substancjami niezwykle wrażliwymi na działanie kilka czynników ograniczających ich działanie. Warto pamiętać, że najwyższą skuteczność zabiegu zapewnia zniwelowanie tych czynników. Po pierwsze, ciecz robocza powinna zawierać jeden adiuwant o wielokierunkowym działaniu lub kilka adiuwantów jednokierunkowych. Przygotowanie cieczy roboczej złożonej jednocześnie z kilku adiuwantów jest drogie i nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Ciecz robocza, w której znajduje się kilka adiuwantów powinna być dokładnie przebada pod kątem reakcji zachodzących z fungicydami. Pomiędzy poszczególnymi adiuwantami może bowiem zachodzić do antagonizmu i skuteczność takiej mieszaniny może być jeszcze niższa niż miałoby to miejsce bez stosowania adiuwantów. Adiuwanty wielokompontentowe dopiero zyskują popularność – wciąż nie jest to powszechnie stosowane rozwiązanie. Agromix jest obecnie jedynym producentem adiuwantów All-in-One. W ofercie Agromix znajduje się adiuwant do fungicydów, Lewar® pHFungi Premium, będący udoskonaloną wersją adiuwanta Lewar. Nowa generacja produktu lepiej radzi sobie w niskiej temperaturze, a dodatkowo zawiera wbudowany komponent antyznoszeniowy i wykazuje wyższą tolerancję na niską wilgotność powietrza. Lewar® pHFungi Premium został stworzony, aby jeszcze lepiej działać z nową generacją fungicydów, które najczęściej są dostarczane rolnikom w formulacji EC.

 Lewar® pHFungi PremiumStandardowy adiuwant do fungicydówKondycioner wodyKwasek cytrynowy
WielokomponentowośćTakWedług składu nieWedług składu nieNie
Wielokierunkowe działanieTakWedług producenta takWedług producenta takNie
Dawkowanie1 – 1,5 l/ha0,1 – 0,2 l/ha0,1 – 0,2 l/haDawkowanie do obniżenia pH
SkładMieszanina olei, emulgatorów, substancji zakwaszających, humektantów i komponentu antyznoszeniowegoEtoksylowane alkohole tłuszczowe lub organosilikonyKwas fosforowy lub siarkowy, indykator pHKwasek cytrynowy
Zmiana pH cieczyTakNieTakWybitna
Poprawa rozpuszczalnościTakRaczej nieNieNie
Zwiększenie zatrzymywania na liściach (retencji)Bardzo wysokiePrzeciętneNiewielkieBrak
Rozpuszczanie warstwy woskowejWybitneBrakBrakBrak
Przyspieszenie wnikania do roślinTak (poprzez humektant i rozpuszczenie warstwy woskowej)NieNieNie
Zwiększenie powierzchni pokrycia roślinyBardzo dobreWybitneBrakBrak
Poprawa działania w warunkach suszyTakBrak – duża powierzchnia pokrycia roślin to szybkie odparowanie wody i krystalizacja fungicydu i zatrzymanie wnikaniaBrakBrak
Redukcja znoszeniaTak, o blisko 50%BrakBrakBrak

Adiuwanty do fungicydów

Lewar® pH Fungi Premium

Adiuwant wielofunkcyjny do fungicydów mający właściwości aktywujące i modyfikujące.

1l
5l
20l
200l
1000l

Cena za opakowanie 1L, od 48,51 netto 52,39 brutto z 8% VAT

Subskrybuj nasz kanał doradczy na YouTube

Sklep AGROMIX

Kup adiuwanty Premium już teraz

Znajdź to, czego potrzebujesz

W jakich uprawach możemy pomóc

Zadbaj
o jakość zabiegu